.

.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Ostbollar

Här kommer ett väldigt lätt recept på ostbollar som ypperligt ersätter smörgåsarna då man håller på med LFHC-diet. Orginalreceptet är skrivet på finska och finns på www.karppaus.info . Sist och slutligen liknar de också semlor, så ordet "bollar" är kanske lite missvisande. 

Men fast man inte håller på med ovannämnda diet så kan man göra dem annars tex.som förrätt med något mumsigt ovanpå eller som tilltugg till en god soppa eller nygrillat.

Ingredienser:
4 dl riven ost (får gärna vara en ost som är lite starkare i smaken)
4 äggvitor
2 tsk vetemjöl (vetekli är bättre om man använder sig av lfhc, men jag tycker inte att de stiger riktigt lika bra)
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på drygt 200´C.
Sätt bakplåtspapper på en stor ugnsplåt.

1) Blanda ihop vetemjöl och bakpulver

2) Riv osten om du inte köpt färdig riven

3) Skilj äggvitorna från gulan och vispa dem (vitorna alltså) i keramik- eller metallskål tills skummet är så vitt och hårt att det inte lossnar från bunken

4) Sila mjölblandningen ner i skummet och rör försiktigt runt

5) Rör till sist försiktigt ner 1-2 dl ost åt gången. Smeten sjunker ihop lite då osten är nerrörd, men det gör ingenting. Viktigast är att man inte rör i all världens fart och bara så mycket att osten blir ordentligt nerblandad.

6) Fördela smeten på bakplåtspappret med tex. en matsked så att du får 3x4 st. allt som allt. De sväller till ungenfär dubbel storlek så det är bra att ha lite mellanrum imellan.

7) Grädda i mitten av ugnen tills de blir gyllenbruna. Beroende på ugn så i about 10-15 minuter.

De är allra godast att äta direkt då de svalnat lite, med smör och varför inte lite mera ost :) men själv gör jag alltid dubbelsats och får då två plåtar, dvs. 24 st. som jag förvarar i kylen och äter efterhand. Kalla är dom inte goda, men då jag rostar dem i brödrosten blir de som nya igen.

Sen är det bara att låta fantasin flöda och plocka på lite smått och gott, vad nu var och en gillar. Igår åt jag dem tex, med smör, ost, räkor och majonäs. Tur att man inte svalde tungan i förbifarten, för så gott var det. Låt er väl smakas.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti