.

.

lauantai 10. elokuuta 2019

Chokladmousse LCHF

Här kommer på begäran receptet på den chokladmousse jag brukar laga. Receptet är från första början tänkt till glass, men jag gillar den ännu bättre som mousse.

Den här satsen blir ganska stor, så man kan bra halvera den om man vill. Den är gjord på sötningsmedel, men kan säkerligen också göras på socker.


  • 200 gr mörk choklad (minst 70%, denna finns åtminstone i K-butikerna)
  • 1 pkt Philadelphia-ost (a 200 gr)
  • 2 dl sötningsmedel (eller motsvarande mängd annat sötningsmedel/socker)
  • 1 burk kvark (ca 2-3 dl)
  • 4 ägg
  • 5 dl grädde
  • Vaniljkoncentrat enligt smak och tycke (denna beställd från https://www.matsmart.fi/ ), finns även i vanlig butik.

1. Smält chokladen i vattenbad
2. Skilj ägg-gulorna från vitorna
3. Blanda osten och sötningsmedlet
4. Blanda i ägg-gulorna och den smälta chokladen i smeten, vispa om ordentligt så smeten blir jämn och fin
5. Tillsätt vaniljkoncentratet
6. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner skummet i smeten
7. Vispa grädden hård och rör ner den i smeten.
8. Smaka av och tillsätt vid behov vaniljkoncentrat
9. Förvaras i kylen i sluten burk


OBS! Kan även användas på följande sätt:

1. Citronmousse - lämna bort chokladen och tillsätt i stället saften och skalet från 1-2 citroner.

2. Hallonmousse - lämna bort chokladen och tillsätt frysta hallon (och eventuellt lite citron) i smeten. Bör ätas ganska snabbt eftersom hallonen tinar och det bildas mycket vätska.

3. Vaniljmousse - lämna bort chokladen och tillsätt tillräckligt med vaniljkoncentrat och eventuellt äkta vanilj.

Finns säkert också flera möjligheter som jag inte ännu testat.

Kan även frysas in i alla ovan nämna fall och ätas som glass.

Hoppas ni gillar den 😃

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti