.

.

torstai 29. joulukuuta 2016

Jag vet nog vad jag vet

För några X-antal år sedan så köpte jag en Soda-stream- maskin till min mamma&Co. De var till en början rätt skeptiska till gåvan för de hade (tror jag) aldrig tänkt tanken till slut, att man kunde göra sitt mineralvatten själv. 

Men gåvan var ingen "jag-köper-den-för-den-är-en-in-nu"gåva utan baserade sej faktiskt på att A) vi använde vår egen rätt flitigt och B) jag visste att de drack en hel del kolsyrat vatten som de köpte och roudade hem från Lidl.

Så här efteråt har mamma sagt att det var en väldans bra gåva, nu använder de nästan enbart den. Ja, jag är inte så dum som jag ser ut.


Nu då mamma var upp hit före julen så hade tanken på en ANNAN nyttig gåva redan grott i mina tankar under en längre tid. Fast jag visste inte om de redan hade en sådan så jag konsulterade min syster som visste berätta att hon inte trodde de hade ifrågavarande underverk. Hon lät nu inte heller i sin tur så där värst hej hoppsan, men skam den som ger sej.

Så då mamma var här så vankades det så klart redan första dagen lax. Och inte hurdann lax som helst utan heimrökt lax. Ok, inte i äkta rökugn, men i allafall. Heimgjord är heimgjord.

Så jag fileade, tog bort benen, skinnade och saltade fisken. Satte spån och sockerbitar på undre plåten och filéerna på gallret ovanför den övre plåten och så in med plåtarna och gallret i "sähkösavustin" (hittade inget passligt ord på svenska) som för övrigt står ute på terassen. I med stöpseln, äggklockan på 30 min. och iväg in för att få potatismosen, skärgårdsgurkan och salladen färdig innan klockan skulle skrälla till.


Under tiden jag fixade fisken berättade jag för mamma vad jag gjorde, varför och hur lätt det var att använda "rökgrillen", att det bara att kasta in delarna i diskmaskinen efteråt och att den rökta fisken smakade helt annorlunda än den man köper från butiken. Ja och grlen kunde man ha stående i garaget, på terassen eller balkongen, men så att röken hitar sin väg ut och upp mot det blå. Att ha den inne i köket är alltså inget allternativ.

Ja, de gillar ju att grilla fisken sa hon. Det där med att röka är kanske inte riktigt deras grej, de äter inte så mycket rökt fisk, nej nästan ingen rökt fisk alls, tillade hon övertygat. Men grillat, DET har dom gjort mest hela sommaren (lät det som) och så lite andra förklaringar som jag inte minns längre. Antagligen för att jag hade ångan uppe med köra mitt eget race om alla fördelar med el-rökgrillen (namnet utökas här efter hand nu märker jag).

Då allt till slut var klappat och klart och vivrålhungrigt satte oss till bords för att äta så blev mamma faktiskt mäkta förvånad. Alltså, det var HUR gott som helst, alltså jättegott. Ja, hon måste nog ta lite till faktiskt. 

JAG såg det här komma som tåget på tågrälsen redan då jag började stympa fisken på skärbrädan. Men jag döljde mitt leende bland alla ja-men-visst-är-det-gott, saftigt-och-mört, ja-kan-du-tänka-dej, ja-bara-på-trettio-minuter, ja-ett-underverk-är-det-här-ju-nog-kommentarerna, Hon gillade det precis lika mycket som vi gör, både barn och vuxna.

Så då mamma&Co öppnade paketen på julafton, så fanns där hör och häpnad en påse al-spån och en elektrisk rökgrill. Som ändå inte var enbart julklapp, utan också det här årets födis- och morsdagspresent.

Ja och detta baserade sej också på att jag A) visste att ma&co gillar att laga mat och B) att de gillar att äta GOD mat.

Din dotter vet nog, älskade mamma <3 

Ps. Rekommenderar varmt den här pömpelin åt alla som gillar fisk. Och åt alla som vill göra god mat, enkelt och simpelt.

Här kommer också ett recept på rökt ytterfilé, själv gned jag in salt och färsk timjam i köttet innan jag rökte det (använde elektrisk mätare för att hålla koll på tempen) och det blev alldeles ljuvligt:





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti